
20 فوریه, 2021, 0نظر,34 بازدید
کتاب چک لیست: چطور کارها را درست انجام بدهیم
کتاب چک لیست : چکلیست ابزاری است که بدون افزایش مهارت، نتایج را بهبود میبخشد. کتاب «چکلیست» نشان میدهد که ایدهی سادهی داشتن چکلیست چه چیزی دربارهی پیچیدگی زندگی ما آشکار میکند و چطور میتوانیم از آن استفاده کنیم.
شاید با شنیدن کلمهی «چکلیست» یاد اهمیت تهیهی آن هنگام رفتن به مسافرت یا گردش بیفتید؛ بااینحال اهمیت تهیهی چکلیست در صنعت پزشکی و هواپیمایی چنان زیاد است که هر روز جان هزاران نفر را نجات میدهد. چکلیست، فهرست سادهای است که شما میشناسید و شاید نیازی نمیبینید آن را تهیه کنید؛ ولی بهعنوان دستیار ماهر برای شما و ذهنتان کارایی دارد.
در شرایط بغرنج، مانند آنچه اکنون کموبیش تمام صنایع و حرفهها با آن روبهرو هستند، راهکار مشکلات فنی و دشوار است. اغلب راههای گوناگون و فراوانی برای رفع مشکل وجود دارد؛ ولی بهقدری در این پیچیدگیها غرق میشویم که فراموش میکنیم قبل از هر کاری واضحترین و منطقیترین راهها را بیازماییم.
چکلیستها وسیلهای تجاری هستند که به فراموشی سپرده یا نادیده گرفته شدهاند. در عصر کنونی، شاید زمان آن رسیده است که به آنها میدان داده شود تا از تنهایی خارج شوند. امروزه در قرن بیست و یکم، ما علم حیرتانگیزی گردآوری کردهایم.
این علم را در اختیار تعدادی از اشخاص کارآمد و حاذقترین و سختکوش جامعه قرار دادهایم و آنان با استفاده از آن، کارهای شگفتانگیزی انجام دادهاند. بااینحال این علم در خیلی از مواقع مهارنشدنی است. در تمام زمینهها، از پزشکی گرفته تا امور مالی و از کسبوکار گرفته تا دولتها، خطاهای اجتنابناپذیر و ویرانگر و ناامیدکنندهای دیده میشود.
انسانها دوست دارند فکر کنند کنترل دنیای خود را در اختیار دارند؛ اما اغلب مشغول سروسامان دادن به شکستهایشان هستند. بخشی از این شکستها ناشی از پدیدهای است که دو فیلسوف معروف، یعنی ساموئل گوروویتز و آلستر مک اینتایر آن را «جایزالخطایی» مینامند؛ یعنی با وجود پیشرفتهای علمی، برخی فعالیتها بسیار فراتر از توان انسان است و از عهدهی انجام آنها برنمیآید.
حتی کارشناسان حوزههای موفقی مثل ساخت آسمانخراش، پیشبینی آبوهوای نامساعد و انجام جراحیهای حیاتبخش هم به کمبود آموزشهای پیشرفته و تجربهی بالا اعتراف میکنند.
معرفی کتاب چک لیست
کتاب «چکلیست؛ چطور کارها را به شکل درست انجام دهیم»، اثر «آتول گاواندی»، به مخاطب میآموزد که چکلیستها به چه دردی میخورند و چگونه چکلیستهای ساده میتوانند شما و زندگیتان را دگرگون کنند. کتاب با مثالهایی که در جهان حقیقی رخ داده است، کاری میکند تا ارزش چکلیستها را درک کنید.
این کتاب از اهمیت بالای چکلیست و فهرست انجام کارها در پیشبرد اهداف حرف میزند. نویسنده در این اثر داستانهای واقعی و خواندنی را تعریف کرده است که به دلیل عدم وجود چکلیست، سبب ایجاد مشکلی بزرگ یا حتی مرگ یک فرد شدهاند. «آتول گاواندی» با زبانی ساده و روان این اثر را نوشته است و مطالعهی آن را به همهی افرادی که بهدنبال توسعهی فردی و اجتماعی هستند، توصیه کرده است.
کتاب چک لیست حول موضوع اهمیت چکلیست در زندگی و موفقیت فردی و اجتماعی به نگارش درآمده است. شاید با گفتن چکلیست ابتدا لیست خرید یا لیست وسایل موردنیاز برای سفر در ذهن همهی افراد نقش میبندد؛ ولی «آتول گاواندی» پزشک و جراح حاذق، از اهمیت بیشتر و فراتر چکلیست در این کتاب سخن میگوید.
او نشان میدهد وجود یک چکلیست دقیق در مشاغلی مانند پزشکی یا صنعت هواپیمایی، میتواند انقلابی عظیم ایجاد کند و میزان موفقیت و دستیابی به موفقیت را افزایش دهد. نویسنده بر اساس سالها تحصیل، تحقیق و جراحی متوجه یک سری اشتباه و خطاهای انسانی و قابل جبران میشود که در تمام دنیا رخ میدهد.
او متوجه شد که پزشکان و استادان برجسته و زبردست هم گاهی در اتاق عمل دچار اشتباه میشوند و بیمار بهراحتی جان خود را از دست میدهد. «آتول گاواندی» در ابتدای کتاب «چکلیست» از یک جراحی سرطان توسط یکی از دوستانش به نام «جان» میگوید که فرد بیمار به خاطر تزریق اشتباه دوز پتاسیم دچار ایست قلبی میشود و تا مرگ پیش میرود.
نویسنده پس از شنیدن داستان این جراحی از زبان «جان» که پزشکی توانا و حاذق است، به فکر فرو میرود و طرح اولیهی کتاب «چکلیست» در ذهنش نقش میبندد.